Sayfalar

17 Ekim 2010 Pazar

Kanuni (Okay TİRYAKİOĞLU)

"Kılıcın yapamdığını adalet yapar" sözünü sık sık dillendiren, Kanuni ünvanını yaptığı kanunlardan alan bir adalet sultanı Kanuni Sultan Süleyman.
Muslihiddin Merkez Efendi'nin bir sohbette "Büyük insanlar büyük yalanlarla çevrilidir" sözündeki gibi sarayda dönen entrikalarla yaşayan bir Sultan.
Dönemin en güçlü ama en yalnız insanı Kanuni Sultan Süleyman.
Bu kitabta Kanuni'nin Hürrem sultan'a olan aşkını, onun için yazdığı şiirleri bulacaksınız. Yavuz'un yetiştirdiği en önemli adamlardan biri olan istihbaratın başı Vehimi Orhun Çelebi'nin zor yaşamını görecek, zekasına hayran kalacaksınız. Vehimi Orhun Çelebi'nin istihbaratçı olan Savino ile mücadelesine tanık olacaksınız.
Kanuni'nin annesi hastalanmış ve buna İstanbul'daki doktorlar çare bulamayınca, Muslihiddin Merkez Efendi 41 çeşit baharattan yapılan bir macun göndermiş ve annesi Hafsa Sultan kısa bir sürede iyileşmiş. Manisa'da yapılan bu macunun adı mesir macunu.
Kenar semtlerinden birinde oturan yaşlı bir kadın bir Kanuni'nin huzuruna çıkmak ister. Bu talep geri çevrilir, ama kadın çok fazla ısrar edince bu olay Kanuni'nin kulağına gider. Ve Kanuni kadının talebini kabul eder, kadını huzura çıkarırlar. Kadın yeniçeri isyanının sebeb olduğu başıboşluk ortamında bir gece uyurken evinin soyulduğunu ve bu olaydan Kanuni'nin sorumlu olduğunu iddia eder. Kanuni'de sorar"Şu yaşında uykunun gafletinden başını kaldıramazsın da, evin soyulduğu için gelir bizden hesap sorarsın ha? Neden bukadar derin uyursun anacım?" Kadın hiç beklemeden "Kusura bakmayın Padişahım, biz seni uyanık bilirdik, onun için evimizde rahat  uyurduk" Bu cevab karşısında şoka uğruyan Kanuni "Haklısın tebaamdan sorumluyum, Mallarının zararının tüm bedelini şahsi malımdan karşılıyacağım ana." der.
Adelet ve merhamet Sultan'ı Kanuni Sultan Süleyman...
Kitabtan alıntılar;
-Cenazemi görünce ayrılık ayrılık deme.
 O vakit benim buluşma ve görüşme zamanımdır.
 Sana batmak görünür, ama o doğmaktır.
 Mezar, hapis gibi görünür ama o, canın kurtuluşudur.
                                                   Hz. Mevlana...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder