Sayfalar

29 Haziran 2013 Cumartesi

Türk Romanı'nda 12 Eylül ( Mehmet ÖZGER )



Yazar : Mehmet Özger
Editör : Muhammed Çiftçi
Yayınevi : Kaknüs Yayınları
Yayımlanma Tarihi : 2012
Yayımlanma Yeri : İstanbul
Sayfa Sayısı : 255
Fiyatı : D&R = 10,49 Idefix = 10,50 Kitap Yurdu = 7,70
Tür : İnceleme - Araştırma

  Türk Romanı'nda 12 Eylül, öncesi ve sonrasında darbenin edebi çevre üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu gayet bilimsel bir bakış açısıyla ortaya koyan bir inceleme olarak karşımıza çıkıyor. Mehmet Özger incelemesinde kendisinden örnek vermekten kaçınmış ve kişisel görüşlerini genellikle ön plana çıkarmamıştır. Konuyla ilgili daha çok Türk ve dünya edebiyat ve bilim çevresinde tanınmış ve otorite; Tanpınar, Weber gibi yazarların görüşlerine yer vermiştir.

  Kitabın girişinde Osmanlı'nın "devlet-i ebedi müddet" anlayışının yerine Cumhuriyet'le birlikte "devlet rejimi korur" anlayışının geçtiğini ve bu amaçla iktidarın bireyleri rejime uygun bir toplum oluşturmak için dizayn edilmiş bir hayat tarzına zorladığından bahsetmiş. Darbelerin de bireyin iktidarın otoritesini reddettiği dönemlerde ortaya çıkan, insanları sindiren, apolitikleştiren, iktidarın birey üzerindeki otoritesini sağlamlaştırmasını sağlayan olaylar olduğunu belirten yazar 1960 darbesiyle solcuların, 1980 darbesiyle de ülkücülerin devletten (rejim) uzaklaştığını savunuyor.
  Eserin geri kalan kısmı dört bölümden oluşuyor. Gayet bilimsel ve akademik bir dil ve üslupla oluşturulan bu bölümler sırasıyla; "12 Eylül Romanlarında Bellek, Özne ve İktidar, Darbe Sonrası Travmatik Süreç, 12 Eylül  Roman Poetikası" dır. Yazar eserinde Türk romanını örnekleriyle incelerken yaptığı bilimsel açıklamalarda Zygmunt Bauman Foucault, Karl Mannheim gibi dünyaca ünlü pek çok düşünürden örnek vermiş ve alıntılamalarda bulunmuş.
  Mehmet Özger kullandığı akademik dil ve üslupla bir yandan eseri alanında profesyonel bir konuma getirirken bir yandan da okuyucu kitlesini gerçek manada daraltmış. Fazlaca kullanılan bilimsel terimler de eseri edebi yönden zayıflatmış. Bu şekliyle eserin geniş kitleler tarafından ilgi görmesi imkansız fakat hedef kitle olan akademik çevrenin dikkatini mutlaka çekecektir.

Mehmet ÖZGER

  Mehmet Özger, 1977 yılında Adıyaman'da doğdu. 1997 yılında Adıyaman Anadolu Öğretmen Lisesi'nden, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İnönü Üniversitesi'nde "Vamık u  Azra Mesnevisi'nin Modern Roman Teknikleriyle İncelenmesi" başlıklı teziyle bilim uzmanı; "12 Eylül Romanlarında Bellek, Özne ve İktidar" başlıklı teziyle 2010 yılında Muğla Üniversitesi'nde doktora derecesini aldı. Yedi İklim, Bir Nokta ve Yeni Türk Edebiyatı gibi dergilerde yazıları ve şiirleri yayımlanmıştır. 2011'den beri Muş Alparslan Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışlmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder